Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

VÄLKOMNA TILL RUMÄNIEN OCH TRANSYLVANIEN

En studie- och utbildningsresa.

Preliminärt program

Dag 1 

Vi landar i Bukarest och vips är vi nästan 100 år tillbaka i tiden.

Vår svensktalande guide möter oss med rumänsk snaps och små bakelser, vilket är en traditionell rumänsk välkomst. Vi serveras en god sopplunch på väg mot Karpaterna.

Därefter åker vi genom Karpaterna mot staden Brasov, där vi övernattar på ett trevligt hotell nära centrum. Vår svensktalande lokalguide hjälper oss sättas in i landets kultur och nutida situation, samt presenterar en översikt över landets skogsbruk och jordbruk.

Välkomstmiddagen serveras på en restaurang nära hotellet, efter en kort guidad promenad i Brasov. 

 Dag 2 

Vi lämnar hotellet i Brasov direkt efter frukost. Vi åker mot pittoreska naturreservatet Bicaz Bergspass. Vi besöker ett intressant stenbrott i Szeklarlandet. Lunchen serveras på väg till fjällen, nära Röda Sjön. Därefter blir det ett besök på en anläggning för avverkning. Vi åker genom det imponerande bergspasset och mot Piatra Neamt i regionen Moldavien, där vi checkar in på ett bekvämt hotell. Middagen serveras på hotellet.

Studiebesök under dagen: Stenbrott i Szeklarlandet. Skogsdistriktet Bicaz, avverkning (besöket på avverkningen beror på lokala faktorer utanför resebyråns ansvar, men vi gör vårt bästa för att detta besök ska kunna göras under resan). 

Dag 3

På morgonen besöker vi ett sågverk som drivs på vattenkraft, I den ungersktalande Szeklarregionen. Vi fortsätter med ett besök på en kolmila, vi serveras lunch på ett trevligt värdshus och besöker en organisk svartbuffelfarm. Här kommer vi att höra bland annat om produktionsprocessen av den mycket uppskattade mozzarella osten. 

På eftermiddagen checkar vi in på ett trevligt hotell med utomhus pool i Sighisoara. Efter en intressant guidad promenad på det UNESCO-världsarvslistade citadellet har vi egentid för souvenirshopping, fika, eller förhoppningsvis bad på hotellets pool, om vädret tillåter det. Middagen serveras i Vlad Pålspetsaren Draculas födelsehus, med ett gott glas rödvin som påminner om den grymma vojvodens vanor.

Studiebesök under dagen: besök på traditionell vattendrivet sågverk, besök på svartbuffelfarm och kolmila. 

Dag 4 

Vi börjar förmiddagen med ett unikt besök, på en traditionell fårfålla för att lära oss mer om detta typiskt rumänska jordbruksyrke, som daterar sedan det rumänska urfolkets tider. 

Yrkets nutida utmaningar med all modernisering och marknadens ändringar, samt fåraherdens eviga fiende och kamrat, vargen, skapar en nästan overklig aura kring fåraherdarnas berättelser. Vi bjuds på en traditionell farmlunch. Efter lunch åker vi orten Bran, som präglas av vampyrhistorier.

På eftermiddagen besöker vi mytomspunna Draculas Slott för att få reda på sanningen bakom myten om vampyrgreven. Vi åker genom tidstunneln och upplever gränsen mellan verklighetsvärlden och sagovärlden. Middagen serveras på en mysig restaurang nära slottet. Vi bor på ett bekvämt hotell nedanför medeltida borgen Rosenau.

Studiebesök under dagen: fårfålla, diskussioner med fåraherdarna 

Dag 5

Efter frukost checkar vi ut från Draculas trakter och åker mot Bukarest. På väg till huvudstaden gör vi ett studiebesök på en plantskola i Karpaterna. Vi äter en traditionell soppa i brödskal på ett rustikt värdshus i fjällen, med häpnadsväckande utsikt mot Karpaterna. 

På den rumänska ängen nära naturreservatet Snagov gör vi ett studiebesök på en fasanfarm med lång historik, mer än 40 år tillbaka.

Avskedsmiddagen serveras på en rumänsk traditionell restaurang i gamla Bukarest, med folkloremusik, i en vacker kulturmärkt byggnad. 

Natten tillbringar vi på ett centralt hotell i Bukarest.

Studiebesök under dagen: plantskola, möte med skogsingenjör från Kronstadt Regia (kommunal skogsägarförening). Fasanfarm, möte med fasanskötare och farmens chefsingenjör. Svensktalande guide närvarande under hela studiebesöket. 

Dag 6 

På väg till flygplatsen tar vi en “to go” rundtur genom staden och gör ett fotostopp framför enorma Parlamentpalatset, världens näststörsta myndighetsbyggnad efter Pentagon. Vi passerar även förbi kommunistiska diktatorn Ceausescus forna privatresidens, förbi Revolutionsplatsen där han höll sitt sista tal innan kommunismens fall, och förbi Kungliga Palatset och fina eklektiska Rumänska Atheneum.

 

 

 

 

I resans pris ingår:

Buss, svensktalande guide, alla studiebesök, inträden, hotell, plats i dubbelrum, luncher och middagar, vägavgifter/tullar.

 

Tillkommer:

All dryck och enkelrumstillägg.

Flyg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intresseanmälan

Uppgifter om dig

Namn:

Företag:

Adress:

Ort:

Telefon:

E-post:

Antal resenärer:

Övrig information: